Published in  
Güzel Rastlantılar
 on  
October 4, 2024

Yeni tiyatro sezonu

Tiyatro sezonu bu sene de bereketiyle geliyor. Büyük yapımlardan alternatif sahnelere çokça oyun sezona ve festivallere hazırlanırken dikkatimizi celbedenleri, merak uyandıranları bir analım, derleyip toplayalım istedik. Hayli kalabalık yeni sezon programı için takvimlerinizde şimdiden yer açabilirsiniz.
Tarih
4/10/24

Yeni tiyatro sezonu

Tiyatro sezonu bu sene de bereketiyle geliyor. Büyük yapımlardan alternatif sahnelere çokça oyun sezona ve festivallere hazırlanırken dikkatimizi celbedenleri, merak uyandıranları bir analım, derleyip toplayalım istedik. Hayli kalabalık yeni sezon programı için takvimlerinizde şimdiden yer açabilirsiniz.

Tarih
4/10/24

Yeni tiyatro sezonu

Tiyatro sezonu bu sene de bereketiyle geliyor. Büyük yapımlardan alternatif sahnelere çokça oyun sezona ve festivallere hazırlanırken dikkatimizi celbedenleri, merak uyandıranları bir analım, derleyip toplayalım istedik. Hayli kalabalık yeni sezon programı için takvimlerinizde şimdiden yer açabilirsiniz.

Afife (Zorlu PSM)

Mücadelesiyle, tutkusuyla adını tiyatro tarihimize yazdırmış Afife Jale'yi odağına alan yapım, sezonun iddiası yüksek prodüksiyonlarından. Serdar Biliş rejisi, Selin Cankı Ceylan imzalı metni ve Tuluğ Tırpan imzalı müzikleriyle sezona hazırlanan oyunda, Afife'ye Demet Evgar hayat veriyor. Oyunun kalabalık yıldız kadrosu ise şöyle; Tilbe Saran, Necip Memili, Bora Akkaş, İdil Sivritepe, Bedir Bedir, Orkuncan İzan, Ekremcan Arslandağ, Öyküsu Okur, Basma Seiba, Bilge Çınar. 

Afife, 14 Eylül Cumartesi Zorlu PSM'de.

Demet Evgar

Ayna (DasDas)

DasDas yeni sezona Sam Holcroft'un Ayna'sıyla giriş yapıyor. Türkiye'de ilk kez sahnelenecek metin, her şeyin değerini yitirdiği bir toplumda aşkın ve adaletin arandığı, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir düğün davetiyle başlıyor. İlham Yazar yönetmenliğindeki oyunun rollerini Aytek Şayan, Barış Gönenen, Begüm Akkaya, Uğur Uzunel ve Serhat Barış üstleniyor.

Ayna'nın prömiyeri 20 Eylül'de DasDas Sahne'de.

Muskat (Kadar) 

Aksel Bonfil'in yazıp yönettiği Esra Dermancıoğlu'nun tek kişilik performansı Muskat, yeni sezonun heyecanlandıran işlerinden. Bir kadın, bir gece ve İstanbul-Paris arasında bir zihin akışı odağındaki oyunun müzikleri Lara Di Lara imzalı.

Muskat, 22 Ekim'de Zorlu PSM %100 Stüdyo'da.

Esra Dermancıoğlu

Hayvan Çiftliği (Oyun Atölyesi)

George Orwell'in kült romanı Hayvan Çiftliği, Barış Erdenk rejisiyle sezondaki yerini alıyor. Rus Devrimi'nden bugüne totaliter rejimlerin acımasızlığını odağına alan oyunun ekibinde Muharrem Özcan, Umut Temizaş, Aylin Kontante, Eser Karabil, Şirin Kılavuz Uşun, Ezgi Coşkun, Ayhan Bekdemir, Beran Kotan, Ulaş Akşit, Turan Bölükbaşı ve Ali Tepe var.

Hayvan Çiftliği, 4 Ekim'de Oyun Atölyesi’nde prömiyer yapıyor.

Macbeth (Moda Sahnesi)

Bir Shakespeare klasiği olan Macbeth bu kez rejide Kemal Aydoğan'la karşımızda. Oyunda Barış Atay ve Ezgi Çelik'in üstlendiği Macbeth & Lady Macbeth'e hem cadıları hem de diğer rolleri üstlenen Aybanu Aykut, Deniz Elmas, Melek Ceylan, Gözde Kısa ve Özge Öztürk eşlik ediyor. 

Macbeth sezona 25 Eylül'de Moda Sahnesi'ndeki prömiyeriyle giriş yapıyor.

Ezgi Çelik, Barış Atay

Karanlık Şarkılar (Tiyatro Garlik)

İngiliz yazar Joe White'ın hafıza üzerine olan oyunu Karanlık Şarkılar, Tuğrul Tülek yönetmenliğinde yeni sezondaki yerini alıyor. Performansları Derya Artemel ve Orçun Soytürk'e emanet olan oyun, Adsız Alkolikler toplantısında rastlaşan bir ikiliyi konu alıyor. 

Karanlık Şarkılar prömiyeri 15 Ekim'de DasDas'ta.

Orçun Soytürk, Derya Artemel, Karanlık Şarkılar

İspat (Bahçe Galata)

Bahçe Galata'nın yeni işi İspat, ABD'li oyun yazarı David Auburn imzalı. Tony ve Pulitzer ödüllü metin, ünlü matematikçi Robet'in ölümünden geriye kalan matematik teoremleri ve el yazısıyla dolu yüzlerce defter üzerinden emek, yas, bilim etiği ve sorumluluk gibi çokça kavrama bakıyor. Saim Güveloğlu'nun yönettiği oyunda Derya Özsoy, Sarp Doğa Çelik ve Güneş Hanağası oynuyor. 

Prömiyerini 19 Eylül'de yapan İspat, sezonda izlenebilir.

Bir Beckett Uyarlaması (Sarı Sandalye)

En son J.D. Salinger'ın Franny and Zoe'sini F&Z adıyla sahneye taşıyan Sarı Sandalye ekibi, bu kez bir Samuel Beckett metniyle karşımızda. Metinleri yoğun bir araştırma süreciyle ve özgün biçimde yorumlayan ekip Aralık'ta prömiyer yapmayı planlıyor. Doğa Nalbantoğlu'nun yönettiği Bir Beckett Uyarlaması'nın performansları ise Kayra Belen Yardımcı, Şeyiba Ceren Ülgen, İrem Kalaycıoğlu, Emre Yıldızlar, Emirhan Altunkaya, Gül Doğa Selvi ve Yusuf Tan Demirel'e emanet.

Oyun tarihleri için @sandalyesari Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

Dublörün Dilemması (Tiyatro Atlas)

Murat Menteş'in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan oyun, Nuh Tufan'ın absürt ve trajikomik öyküsünü konu ediniyor. Yönetmenliğini Sercan Özinan'ın üstlendiği oyunda sahneyi Abdurrahman Merallı, Çetin Kaya, Deniz Işın, Ediz Akşehir ve Tekin Ezgütekin paylaşıyor. Dublorün Dilemması 28 Ekim'de DasDas'taki prömiyeriyle sezona merhaba diyor.

Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor (Yersiz Kumpanya)

Elif Ongan Tekçe'nin yazıp yönettiği Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor, korkunun hakimiyetindeki apokaliptik bir zamanda, 65’inde bir kadınla 30’undaki bir gencin her şeye rağmen var olabilmiş bir gedikteki karşılaşmasını odağına alıyor. Dışarının ve tahakkümün ötesinde bir yan yanalık ihtimalinin peşine düşen oyunun performansları Banu Fotocan ve Rojhat Özsoy’a emanet.

Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor’un prömiyeri 23 Ekim'de Kumbaracı50’de.

Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor

Yıldız (Artalan)

Ekibimizden Deniz Dursun'un yazdığı Yıldız, Artalan Kolektif'le yeni sezona hazırlanıyor. Yıldız, beş kişilik bir ailede yaşayan muhabbet kuşunun gözünden büyümeye, kaybolmaya ve bul(un)maya dair bir oyun. Yönetmenliği Anıl Can Beydilli'ye, performansı ise Mine Nur Şen'e emanet.

Oyunun prömiyeri ise 7 Ekim'de Boa Sahne’de.

Khora (Echoes & Ma Platform)

ABD'li yazar Christopher Chen'in metninden yola çıkan oyun, oyunculardan otobiyografik ögeleri de hesaba katıyor. Salih Usta'nın yönettiği Khora, bilindik sahne kurallarını kurcalayan rejisiyle öteki, mülteci, turist, yabancı gibi kavramları odağına alıyor. Sahnede Berfu Aydoğan, Nilsen Arıbaş, Ferhat Akgün ve Tanıl Yöntem var. Oyunun prömiyeri Kasım’da.

Detaylar için Instagram’dan @echoessahne hesabını takip etmekte fayda var.

Berfu Aydoğan, Nilsen Arıbaş, Ferhat Akgün, Tanıl Yöntem

Televizyonun Karşısında Özel Mülkiyetin Kökeni Üzerine Düşünürken Uyuyakalmışım, Babamın Sesine Uyandım (Versus Tiyatro)

Geçen sezon Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı ile sezondaki yerini alan Ferdi Çetin bu kez yeni oyunuyla Ocak’taki prömiyeri için hazırlanıyor. Rejisi Kayhan Berkin’e emanet oyun, yeni bir hayata başlamaya çalışan bir sanatçıyı odağına alıyor.

Oyuna dair detayları @versustiyatro Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan oyunlar 

Martı Mıyım? (Tiyatro Bereze)

Çehov'un Martı'ından uyarlanan oyun, deneyimli beş tiyatrocunun Türkiye'de yaşamaya dair baş ettiği zorlu süreçleri konu ediniyor. Elif Temuçin'in yönettiği oyun, Çehov referanslı bir ‘nasıl devam etmeli’ sorusu. Sahnede Erkan Uyanıksoy, Nazlı Bulum, Sanem Öge, Sezen Akbaşoğulları ve Tolga İskit'i bir araya getiren Martı'nın prömiyeri, İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 4 Kasım'da Alan Kadıköy'de.

Sanem Öge, Tolga İskit, Sezen Akbaşoğulları, Nazlı Bulum, Erkan Uyanıksoy

Loop (H6Act)

H6Act'in yeni işi Loop, Ali ile Berlin'e göç eden Umut'un peşinden bir belirsizliğe adım atıyor. İçinde yaşadığımız zamanı, herkesi ve her şeyi normalleştiren kurumları, başka türlü ihtimalleri ve umudu odağına alan oyunun metni Ebru Nihan Celkan'ın imzalıyken, yönetmenlik koltuğunda Nagihan Gürkan var. Rollerini Berfu Öngören, Uğur Karabulut ve Bora Çınar’ın üstleniyor.

Loop, 23 Ekim'de Alan Kadıköy'de İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında prömiyerini yapıyor.

Uğur Karabulut, Berfu Öngören, Loop

Haberci (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları & Omnia Yapım)

Shakespeare'in Macbeth'ine çamaşırhanede çalışan iki kadının gözünden bakan özgün yorumuyla Şatonun Altında geçtiğimiz sezonlarda çok ses getirmişti. Ekip bu kez tragedyaların isimsiz habercilerini sahneye taşıyor. Sofokles'in üçlemesini merkezine alan Aslı Ekici ve Pınar Akkuzu imzalı metni Güray Dinçol yönetiyor; Çağdaş Ekin Şişman, Adem Mülazim ve İbrahim Can Sayan ise oynuyor. 

Haberci'nin prömiyeri İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 9 Kasım'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde.

İbrahim Can Sayan, Çağdaş Ekin Şişman, Adem Mülazim, Haberci

Linçler ve Dudaklar (Dolkun Production)

Rejisi ve metni Halil Babür'e emanet Linçler ve Dudaklar, incelikli bir yazardan bayağı bir internet fenomenine dönüşen Cemal’i odağına alıyor. Hayatı sadece akıl üzerinden tasarlayıp haklı olmayı bekleyenlerin hikayesini anlatan oyun, Babür’ün sinematografik rejisiyle sezonun iddialı yapımlarından olmaya aday. Cihat Süvarioğlu, Hare Sürel, Onur Gürçay, İlyas Özçakır ve Ceren Köse'yi oyuncu kadrosunda bir araya getiriyor.

Oyunun prömiyeri İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 6 Kasım'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde.

Hare Sürel, Cihat Süvarioğlu, Linçler ve Dudaklar

Nora (Bir Bebek Evi) (Tiyatro Circa)

Feminist tiyatro oyunu denince akla gelen ilk metinlerden Henrik Ibsen imzalı Nora, Tiyatro Circa'nın ilk yapımı olarak İstanbul Tiyatro Festivali'nde prömiyerini yapıyor. Tuğçe Altuğ'un kadın hikâyelerini odağına alma arzusuyla kurduğu Circa, ilk oyunları olan İbsen'in 145 yıldır eskimeyen Nora’sıyla Tuğçe Altuğ, Deniz Celiloğlu, Özlem Öçalmaz, Cem Avnayim, Emrah Özdemir ve Işıl Dayıoğlu’nu bir araya getiriyor.

Nora'nın prömiyeri 30 Ekim'de Zorlu PSM'de.

Nora (Bir Bebek Evi)

Yalnız (Cavea)

Geçen sezon Çehov'un Martı'sını mekana özgü tasarımlarıyla yeniden yorumlayan Ümit Erlim ve Başak Kıvılcım Ertanoğlu, bu kez Yalnız'da bir arada. Zeynep Kaçar'ın romanından uyarlanan oyun, fizik okuyan ve şarkıcı olma hayaliyle yaşayan Feray'ın, bir 'ev hayvanı'na dönüşümüyle; yaşadığımız ülkenin dönüşümünü birlikte dokuyor. Yönetmenliği Ümit Erlim'e emanet oyun sahnede Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Sıla Doğanay, Ecem Kocatepe, Ceyda Özcan, Şevin Parlak ve Elif Uçar'ı bir araya getiriyor. 

Yalnız, prömiyerini İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 13 Kasım'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde yapacak.

Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Yalnız

Ölüyor Mu Ne? (Stüdyo Oyuncuları) 

Antik Yunan tragedyalarını özgün yorumuyla sahneyelen tiyatromuzun önemli ekollerinden Şahika Tekand bu sezon da Stüdyo Oyuncuları için yazıp yönettiği Ölüyor Mu Ne? ile karşımızda. İstanbul Tiyatro Festivali'nde prömiyer yapacak oyun, Zeus'un ölme ihtimaliyle Olimpos'un zirvesine hakim olan korku ve arzular üzerinden iktidar, evlilik, adalet savaş gibi çokça kavrama ironik bir bakış atıyor. Performanslar ise Arda Kurşunoğlu ve Nedim Zakuto’ya emanet.

Ölüyor Mu Ne? 16 Kasım'da Alan Kadıköy'deki prömiyeriyle sezondaki yerini almaya hazır.

Ölüyor Mu Ne?

Bonus:  

Yeni sezona girerken geçtiğimiz sezondan henüz izlemediyseniz birkaç önerimiz var.

Kel Diva (Oyun Atölyesi)

Oyun Atölyesi imzalı Haluk Bilginer, Zuhal Olcay, Özlem Zeynep Dinsel, Yiğit Özşener, Gözde Kırgız, Kıvanç Kılınç gibi çokça ismi bir araya getiren Kel Diva, Muharrem Özcan yönetmenliğinde geçtiğimiz sezon sahnedeki yerini almıştı. Henüz izlemediyseniz absürt bir Eugène Ionesco oyunu olan Kel Diva 30 Eylül'de Zorlu PSM'de.

Bro! (Nadir Sönmez)

Nadir Sönmez imzalı metniyle geçen sezona giriş yapan Bro! bu sezon da aramızda. Bir kanepe üzerinde geçen oyun, tiyatro sahnesinden taşan farklı mekanlarda da gösterilmişti. Emir ve Cem’in spor salonunda tanışmasıyla başlayan oyun, Ulaş Akşit, Görkem Örskıran, Selin Hasar ve Nadir Sönmez’i sahnede bir araya getiriyor.

Bro!’nun eli kulağında yeni sezon tarihlerini @nadir__sonmez Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Ulaş Akşit, Görkem Örskıran, Selin Hasar ve Nadir Sönmez, Bro!

Büyük Zarifi Apartmanı (İstos Sahne)

İstanbul’un en varlıklı ailelerinden Zarifiler’in Abdülaziz ve II. Abdülhamit dönemlerinde yaptırdığı 150 yıllık Büyük Zarifi Apartmanı, geçtiğimiz sezon tasarımı ve yönetmenliği İlyas Özçakır imzalı performansın ev sahibiydi. İstanbul Rumlarının geçmişinden bugününe kulak kesilen ve performansları Ali Baran Özcan, Andreas Sarantidis, Çağdaş Ekin Şişman, Oğulcan Arman Uslu ve Yusuf Tan Demirel’in üstlendiği bu mekana özgü iş, sinemayla tiyatronun araçlarını deneysel bir performansta harmanlıyor. 

Büyük Zarifi Apartmanı’nın tarihleri henüz duyurulmadı. Sınırlı sayıda seyirci ağırlayan ve yerleri hızlıca dolan performansı kaçırmamak için @istossahne Instagram hesabını takip etmekte fayda var.

Büyük Zarifi Apartmanı

Öbür: Sonsuza Kadar (Proje Difüzyon)

Benim de yaratıcı ekibinde yer aldığım bir devised tiyatro örneği olan Öbür: Sonsuza Kadar, vampirlik temasından yola çıkarak metin üretimi ve sahneleme süreçlerinde güncel anlatım olanaklarını araştırıyor. Kolektif olarak üretilen metni Onur Karaoğlu yönetmenliğinde sahneleyen oyunda, altı karakterin yolları, günümüzde Paris’te bir gece kulübü olan La Mutinerie’de kesişir. Gecenin, karanlığın ve arzuların izinde günümüz dünyasında yeni aidiyetler ve kimlikler peşinde koşan bu karakterler sonunda kaçınılmaz olarak benzer bir gerçekle yüzleşir: sonsuz olan gelecek değil, şimdidir. Performansları Ayda Akkaya, Aslı İçözü, Dicle Şengül, Enes Has, Yağmur Ruken Kahraman ve Zinnure Türe’ye emanet.

26 Eylül'de Bahçe Galata'da, bekleriz.

Hamiyet Müzikali (Peyk & MOM Yapım)

Bir Peyk Müzikali olan Hamiyet, geçtiğimiz sezonun hayli ses getiren oyunlarından. Metni Deniz Madanoğlu’na, yönetmenliği Işıl Kasapoğlu’na emanet oyun, Peyk müziklerinin eşliğinde bir işçi Mahallesi'nde iki çocuğu ve kocasıyla yaşayan Hamiyet’in yoksul ve yorgun hayatına, hayal dünyasına bakıyor.

Müzikalin kalabalık ve ışıl ışıl kadrosu ise şöyle; Aslı İnandık, Bilgesu Kural, Cansu Bahadır, Esra Kızıldoğan, Ezgi Çelik, Sabahattin Yakut, Sermet Yeşil, Uygar Özçelik, Barış Tokgöz, Ertan Çalışkan, İrfan Alış, Özgür Ulusoy, Serdal Ersoy, Caner Coşkun,  Eslem Sena Işın, Güney Marlen, Peyda Yurtsever Ümitcan Kaya.

Hamiyet, 14 Eylül'deki Bursa turnesi ardından 19 Eylül'de Maximum UNIQ’te izlenenebilir.

Aslı İnandık, Peyk