DEPREM COĞRAFYASINDA YAŞARKEN EDİNMEMİZ GEREKEN 10 KÜÇÜK ALIŞKANLIK
🟪 1- Başucunda (Ve her aile bireyinin başucunda) mutlaka küçük bir “mini acil durum çantası” olsun
Bu çantada düdük, kırılmayacak şişede su, fener, kimlik ve sağlık bilgilerinin (Kan grubu, varsa kullanılan ilaçlar, kronik rahatsızlıklar, alerjilere dair bilgiler), acil durumlarda aranacak kişilerin numaralarının yazılı olduğu bir kağıt bulunsun.
🟪 2- Acil durumlarda aranacak kişileri telefonuna muhakkak kaydet
Hem Android hem IOS cihazlarda bu bilgilerin kaydedileceği dahili uygulamalar mevcut. Yedek olarak telefonunun notlar bölümüne veya acil durum kartına; kan grubunu, düzenli kullandığın ilaçları, varsa kronik rahatsızlıkları ve yakın birinin iletişim bilgilerini yazabilirsin. Bu bilgiler kurtarma ekiplerine zaman kazandırır.
🟪 3- Elektrik, doğalgaz, su vanalarının yerini ve nasıl kapatılacağını öğren
İlk saniyelerde yangın ve patlama riskini önlersin.
🟪 4- Evdeki çıkış yollarını engelleyecek eşyaları kaldır
Kapının önünde devrilmesi olası bir ayakkabılık değil, kaçış boşluğu olsun.
🟪 5- Aile içi acil durum planı yap
Görev dağılımınız olsun. Çocukları bu planın dışında bırakmayın, onları da eğitin. Aynı anda evdeyseniz bile ne yapacağınızı, görev dağılımını bilmek acil durumlarda daha soğukkanlı olmayı ve hızlı davranmayı sağlar. Farklı yerlerde yakalanma durumunda birbirinizi arayamayabilirsiniz. Böyle bir durumda nerede buluşacağınızı, nasıl aksiyon alabileceğinizi şimdi belirleyin.
🟪 6- Her birey için mini acil durum kartı hazırla
Kan grubu, alerji bilgisi, acil iletişim numarası… Küçük bir kâğıt, büyük fark yaratır. Bunu her zaman üstünüzde taşımayı alışkanlık edinin.
🟪 7- Doğru nefes almayı öğren
Beklenmedik durumlarda oluşabilecek panik atak benzeri durumlarda kurtarıcınız olabilecek nefes tekniklerini öğrenmek hem sizin için hem de çevreniz için faydalı olur. Bu bilginizi düzenli pratikle güncel tutun.
🟪 8- Deprem çantanı sadece hazırlama, 6 ayda bir kontrol et
Konserve bozulur, pil biter, mevsim değişir. Güncel olmayan çanta işe yaramaz, 6 ayda bir çantanı yeniden gözden geçirmeyi alışkanlık haline getir hatta ajandana bunun için hatırlatmalar ekle.
🟪 9- İlk yardım eğitimi al
Bu eğitimi alsanız bile yasal bir yardım zorunluluğunuz yok (Eğer sağlık personeli ya da kamu çalışanı değilseniz) ancak basit bir ilk yardım bilgisi, saniyeler içinde bir hayatı kurtarabilir. Ayrıca kendinizi daha çok güvende hissetmenizi sağlar.
🟪 10- Evcil hayvanlarını unutma
Elbette unutmazsınız ama onlar için de önceden belirlenmiş bir acil durum planını muhakkak yapmalısınız çünkü korktukları zaman saklanma, donma ve hatta agresifleşmeleri mümkün. Bu durumlarda ne yapacağınızı bilmek, çiplerindeki bilgileri her zaman güncel tutmak ve çiplerindeki bilgileri güncel tutmanın yanı sıra, tasma üzerinde yazılı yedek iletişim bilgisi her zaman olmalı. Varsa kronik hastalık bilgisi de muhakkak ekleyin.
BONUS:
Hayat elbette ki düdükten, fenerden ibaret değil.
Depreme nerede, nasıl yakalanacağımızı bilemeyiz. Aldığımız önlemler sınırlı olabilir. Ama bazı alışkanlıklar daha var ki; hem bugünümüzü hem geleceğimizi koruyabilir:
💗 Sevdiklerimize onlara verdiğimiz değeri göstermek.
Doğayı korumak. Sesimizi duyurmak.
En önemlisi: Haklarımızı savunmak.
Çünkü haklarımızı savunmak, sadece siyasi bir refleks değil — hayatta kalmanın ta kendisidir.Afetlerde sistemli devletler yaşatır. Hesap soran toplumlar hayatta kalır.
Vazgeçme. Pes etme. Normalleşme.
Güvende olmak, sadece bir deprem çantasıyla değil, güçlü bir toplumla mümkün.